FAQ BOOST

Veelgestelde vragen over BOOST groepen

Als jij jezelf of een kind/jongere wilt aanmelden, dan kun je een e-mail sturen naar boost@buurtteamsutrecht.nl. Je kunt ook contact opnemen met het Buurtteam of een jongerenwerker van JOU bij jou in de wijk. Zij helpen je graag verder bij je aanmelding. Daarna wordt er contact met je opgenomen om een afspraak te maken voor een gesprek. Tijdens dit gesprek ontmoet je (een van) de BOOST begeleiders. Ook vertellen we je meer over de BOOST groep en hebben we een aantal vragen voor jou/jullie. Daarna kijken we met elkaar of de BOOST groep goed past bij jullie situatie.
Er zijn BOOST groepen voor 11 t/m 14-jarigen en BOOST groepen voor 15 t/m 18-jarigen. In elke groep zitten 8 tot 10 deelnemers.
De bijeenkomsten zijn op de locaties van Jongerenwerk Utrecht, verspreid door de stad. Deelnemers worden bij voorkeur dicht bij huis of school ingedeeld in een BOOST groep.

Een BOOST groep komt één keer per week bij elkaar. In totaal tien keer. Er is ook altijd een bijeenkomst met de ouders/verzorgers. Na afloop van de BOOST groep kunnen de jongeren die dat willen als groep bij elkaar blijven komen bij JOU Jongerenwerk.

Jongeren geven aan dat het prettig is te ervaren dat ze niet de enigen zijn met een bepaald probleem. Doordat anderen daarover praten, durven zij ook makkelijker te praten over wat hen bezighoudt. De begeleiding door een jongerenwerker en een buurtteammedewerker zorgt voor een ontspannen sfeer. De jongeren kunnen zelf de onderwerpen kiezen waarover ze het als groep willen hebben. Die onderwerpen hebben altijd te maken met mentale gezondheid. De BOOST begeleiders zorgen voor professionele invulling van de gekozen onderwerpen. In de groep ontstaan vaak vriendschappen die ook na afloop van de BOOST groep blijven bestaan.
Dat kan soms wel en soms niet. Of het sneller kan, hangt bijvoorbeeld af van de hulp die de jongere nodig heeft en van de wachtlijst die daarvoor is. En het hangt ook af van wanneer er in de wijk waar de jongere woont of op school zit een BOOST groep start.
Nee, die plek verliest de jongere niet. Pas na afronding van de BOOST groep wordt bepaald of er nog behoefte is aan een-op-een begeleiding rondom een vraag of probleem. Vaak is er na de BOOST groep geen behoefte meer aan individuele hulp.
We gaan zorgvuldig om met de aanmelding en zoeken een groep die bij de jongere past. Dit gaat bijna altijd goed. Als de jongere zich na een aantal keren nog steeds niet goed voelt binnen de groep dan kan de jongere stoppen en alsnog een-op-een begeleiding krijgen. De jongere blijft namelijk op de wachtlijst staan.  
Als kinderen, jongeren en ouders ongeveer dezelfde vragen of zorgen hebben, kunnen ze veel steun vinden bij elkaar. Daarom bieden we deze ondersteuning in groepen aan. Professionals van verschillende organisaties werken hierbij samen, zoals Buurtteams Utrecht, het jongerenwerk van stichting JOU, KOOS Utrecht en Spoor030.
Misschien heb jij een andere vraag over de BOOST groepen die nog niet beantwoord is op deze pagina. Stel die vooral aan een buurtteammedewerker of jongerenwerker in jouw wijk of mail je vraag naar boost@buurtteamsutrecht.nl. We beantwoorden je vraag graag!

Heb je vragen over BOOST of over een aanmelding, neem dan contact op met het Buurtteam bij jou in de wijk. Of vraag ernaar bij een jongerenwerker in jouw wijk.

Dit zeiden anderen over BOOST:
“Ik weet nu dat ik niet de enige ben die dit denkt”

“Fijn dat ik nu weer controle heb over mijn eigen leven”

“Het is gezellig en daardoor kan ik makkelijker praten”